28.2.2013

Mielipide: Onko ratsastus urheilua?

Tää aihe on monesti tuulu esille ihan kaveripiireissäkin, ja haluaisin nyt kaikkia valaista tällä MUN MIELIPITEELLÄ :-)

Meille tuli kouluun yks päivä joku liikunnan neuvoja, joka noudatti tarinoidensa mukaan tarkasti hyviä elämäntapoja, eli söi hyvin ja terveellisesti, nukkui sen 9 tuntia yössä, ja liikkui - erityisen paljon.
Kun meiltä kysyttiin, että ketä harrastaa liikuntaa lähes päivittäin, tai joka päivä, nostin käteni ylös reippaasti. Sitten kuulen kun joku kysäisee että mitä liikuntaa minä sitten harrastan... Vastaan että käyn tallilla ratsastamassa. Siihen sitten tokaistaan että ei ratsastus ole urheilua.
Sain siitä idean kirjoittaa tämän mielipide kirjoituksen, sillä olin vahvasti eri mieltä asiasta.
Harrastan ratsastusta, ja tanssia. Tanssiharkat ovat kerran viikossa, ja ratsastamassa käyn noin kuusi kertaa viikossa. Siihen lisätään vielä koululiikunta. Ratsastaessani ulkoilen, sillä tallilla ei ole maneesia. Mielestäni ratsastus on urheilulaji, jossa voi tulla hiki siinä missä jalkapallossakin!



Monet eivät ymmärrä sitä, että ratsastuskin lasketaan urheilulajiksi.
En tietenkään väitä, että esimerkiksi aloittelijat, jotka eivät välttämättä osaa pyytää hevosta kunnolla työskentelemään, hikeentyisivät ratsastaessa niin että jalat, selkä ja kädet ovat ihan puhki seuraavana päivänä. En tietenkään, eikä siinä saakkaan sitä tarvittavaa liikuntaa.
En halua antaa missään nimessä sellaista kuvaa nyt itsestäni, että olisin ihan täydellinen poninomistaja ja -ratsastaja joka osaa vaatia oikein ja kunnolla hevoselta. Pointtini on se, että ratsastuskin on urheilua!

Mun lihakset on kehittynyt tosi paljon ratsastuksen myötä, ja mulla on parempi tasapaino. Selässä pitää muistaa monta asiaa kerrallaan, kädet, jalat, ryhti, kantapäät, istunta jne... Ei se helppoa ole!
Mun pitäis enemmän muistaa vaan venytellä, se ois hyväksi molempien harrastuksien puolesta.

älkää järkyttykö, täst on aikaa... XD


Esimerkki :

Olet juuri tullut rankalta estevalmennuksesta. Vaatteesi ovat hiestä läpimärät, ja kätesi ja kylkesi ovat lähes krampissa. Hevonen oli ollut erittäin tökeröllä päällä tänään, ja saanut sinut kaksi kertaa alas selästä kieltämällä ensin esteelle, ja sen jälkeen lähtenyt täyttä pukkilaukkaa pitkin poikin kenttää. Olet menettänyt lähes täysin hermosi, mutta kiipeät aina vaan takaisin selkään, ja vaadit hevoselta vielä enemmän. Naamaasi punottaa, ja ratsastat jo toista kymmenettä kertaa tälle okserille, jolle hevosesi kieltää joka kerta. Pohkeet kiinni kylkiin, ja raippaa takamukselle juuri ennen estettä. Hevonen ottaa kaksi varovaista laukka-askelta ennen estettä, mutta päättää kuitenkin yrittää. Se hyppää, ja pidät tiukasti itsesi tasapainossa vatsalihaksien avulla, sillä hyppy lähti kaukaa. Puomi kolahtaa, ja tipahtaa maahan. Pudotus. Tässä vaiheessa et jää miettimään sitä, vaan katsot jo seuraavalle esteelle. Lähestyt puna-valkoista pystyä ja hevosesi lähtee varmaan hyppyyn. Hyppy oli hyvä, eikä jalat kolhineet esteitä. Valmennus loppuu, olet ihan puhki. Illalla et jaksa tehdä enää mitään muuta, ja menet aikasin nukkumaan.
Aamulla tunnet olevasi varsin sairas, ei vaan henkisesti, tällä kertaa myös fyysisesti. Jalkojasi särkee, mutta olet silti hyvilläsi eilisen päivän valmennuksesta, kun hevosesi lopulta hyppäsi okserin ongelmitta.


Tuo oli erittäin tuttu tunne, ainakin minulle. Silloin kun valmentauduttiin Pojun kanssa säännöllisesti esteillä, oli ainakin se yksi tunti, mikä sai mut vakuuttuneeksi siitä että ratsastus on urheilu- ja taitolaji.

valmennus, jolloin tunsin ajoittain vahvaa epätoivoa... anteeksi huono laatu !


Kysymys siis kuuluu: Onko ratsastus urheilua?

Kyllä on.


 













Mitä mieltä olitte tällasesta mielipide-kirjoituksesta? Teenkö useamminkin saman tapaisia? :)

7 kommenttia:

  1. ainaki tossa tippumis kuvassa sun kädessä oleva haba on hurja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. XDXD tiiän ;) ja siit on jo kolme vuotta aikaa XD ;)

      Poista
  2. Moi!
    Kiva postaus lisää näitä.
    On ratsastus urheilua.
    Mä oon laitanu harjotuspäiväkirjaan aina ratsastuksen ja ei siitä oo ainakaan mitään sanotu etei se kävis.

    VastaaPoista
  3. ihan sairaan hyvä postaus! (: tosi kiva ku kerroit vähä omiiki kokemuksii nii pysty samoistuu helposti :) ehdottomasti näit lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee kiva ku tykkäsit! :) No mä vähän aattelin et tällasii vois tulla jatkossa lisää ;)

      Poista
  4. Oikeesti oon välillä hyvin paljon hermostunut siitä että tyypit sanoo että ratsastus ei oo urhelua

    VastaaPoista

kirjota kirjota! ;)